Raymarine FAQ Knowledge Base

The Raymarine Knowledge Base provides answers to frequently asked questions.

Enter the term(s) you'd like to search for in the Knowledge Base (e.g. "GPS sensor").You can use AND, OR, NOT, and parentheses. Surround an exact phrase with quotation marks.

Search results will appear below.

Software Update: E Classic Displays (E80, E120)

E Serie
  • Software Update für: E Serie Multifunktionsdisplays (E80, E120)
  • Software Version: 5.69
  • Veröffentlicht: Juli 2012
  • Ersetzt: 5.52, 5.31, 5.23, 4.30, 4.29, 3.31, 3.30, 3.22, 3.20, 2.30, 1.23, 1.22

Version 5.69 laden

Jetzt die neue Version laden

Update Anleitung lesen   |   Handbuch

Bedingungen zum Download der Software

Das Update der Firmware geschieht auf Ihr eigenes Risiko. Bevor Sie mit dem Update beginnen, sichern Sie alle wichtigen Daten.

Wird das Update der Firmware unterbrochen, wird Ihr Gerät nicht richtig oder gar nicht funktionieren. Unterbrechen Sie das Update nicht, stellen Sie unbedingt eine zuverlässige Spannungsversorgung sicher. Schäden durch ein missglücktes Update sind nicht durch die Raymarine Garantie gedeckt.

Mit dem Download der Software stimmen Sie diesen Bedingungen zu.

Software Versionen

Version

Veröffentlicht

Eigenschaften

v5.69

Juli 2012

• Verbesserte Berechnung von AIS Zielen durch Vergrößerung des Klasse B AIS Ziel Time-Out. Dadurch wird der ungewollte Verlust von AIS Zielen vermieden und die Berechnung der TCPA für bewegliche und stationäre Ziele verbessert.

v5.52

August 2009

• Unterstützung für AIS Class B - die Software v5.52 bietet neben Klasse B Unterstützung auch den Ruhemodus und das Buddy Tracking.
  • Auf Seekarten werden Angaben nun auch in lokalen Sprachen angegeben (abhängig von der jeweiligen Navionics Seekarte).
  • Mit der 5.52 Software können E Classic MFDs nun vollständig in SeaTalkng Installationen eingebunden werden (mit Ausnahme von AIS Geräten auf SeaTalkng).

E-Serie Classic v5.52 Korrekturen und Verbesserungen:

• Autopilot
    • Zusätzliches Autopilot Statussymbol für den Fischmuster Modus
    • Verbesserte Alarmbehandlung des SeaTalkng Autopiloten
  • Automatic Identification Systems (AIS)
    • Ruhemodus und Buddy Tracking für AIS
    • Verbesserte Bearbeitung in Gebieten mit mehr als 300 AIS Zielen
    • Fehlerbehebung in der AIS Target Liste und Simulator Funktion
    • Verbesserte AIS-Alarmbehandlung bei Bestätigung
  • Seekarte
    • Bei Routen kann nun Farbe und Dicke der Verbindung zwischen Wegpunkten eingestellt werden
  • Datenzeile
    • E-Classic Repeater Display stürzt nicht mehr ab, wenn die Datenzeile ausgeblendet wird
  • Fischfinder
    • Keine Geschwindigkeit bei Verwendung des Fischfinder "Y" Kabels E66022 behoben
    • Verbesserung der SeaTalkhs Kommunikation mit DSM Modul
      • Wir empfehlen ausdrücklich, dass DSM30, DSM300 und DSM300G, die über SeaTalkhs mit MFDs (E-Serie Classic MFDs, E-Serie Widescreen MFDs, C-Serie Widescreen MFDs und G-Serie GPMs) verbunden sind, auf die v4.20 DSM30/300 Software mir v5.18 Bootcode upgedated werden. Die DSM Software finden Sie auf unserer Update-Seite ebenfalls zum Download.
  • GPS
    • Behoben: SD Satelliten werden nicht auf der GPS Status Seite angezeigt
    • Behoben: Falsche Position, wenn nicht WGS84 als GPS-Datum gewählt ist
    • Behoben: Falsche Position im GPS Status-Fenster
  • Radar
    • Behoben: fehlender Text bei Spracheinstellung Italienisch
  • SIRIUS
    • Änderung der Grenzen der NOAA Marine Zonen
    • Datenpuffer für große Sturm-Systeme vergrößert
    • Behoben: SIRIUS Receiver 12-digit ID wird nicht richtig angezeigt
    • Behoben: SIRIUS Audio Alarm Softtaste nicht aktiv
  • Allgemein
    • Kein Neustart mehr nach 45 Minuten Inaktivität
    • Master MFD stürzt bei Abschalten der Tochter nicht mehr ab

v5.51

April 2009

• Wartungsrelease nur für USA

v5.23

Juli 2009

Wartungsrelease nur für EU/RoW
  • Unterstützung für Digitale Radarantennen.
  • Verbesserte AIS Klasse B Zielverarbeitung.
  • Unterstützung von SeaTalkng.

v4.30

Mai 2008

• Korrektur einer unvollständigen Übersetzung der Radaraufwärmphase bei italienischer Spracheinstellung.

v4.29

April 2008

• Unterstützung eines alternativen Flash Speichers.

v3.31

September 2007

• Wartungsrelease zur Anpassung der angeschlossen GPS-Antennen für die korrigierte WAAS Konstellation

v3.22

April 2006

• Änderung der werkseitigen Radareinstellung

v3.20

April 2006

• Kompatibilität zu NGS Radarantennen
  • Unterstützung von AIS und NAVTEX
  • Sirius Wetter Unterstützung

v2.30

September 2005

• Unterstützung von Navionics Platinum Karten

v1.23

Mai 2005

• Reset beim Einstellen von Französisch
  • Kompatibilität zu SeaTalk² Tastatur

v1.22

Februar 2005

•  Erstes Release

Software Update: E Series Classic Displays (E80, E120)

E Classic
  • Applicable for:  E Series Classic Multifunction Displays (E80, E120)
  • Software Version: v.5.69
  • Release Date: July 2012
  • Replaces: 5.52, 5.31, 5.23, 4.30, 4.29, 3.31, 3.30, 3.22, 3.20, 2.30, 1.23, 1.22

E Classic

DOWNLOAD NOW

Download Software

View Update Instructions   |   Operating Manual

IMPORTANT TERMS OF DOWNLOADING SOFTWARE

This firmware update process is done at your own risk. Before initiating the update process be sure to backup and make copies of all important files.

If the firmware process is interrupted your product may not function properly, therefore do not interrupt the process and ensure the unit is on a reliable power supply. Damage caused by incomplete upgrades will not be covered by Raymarine warranty.

By Downloading the software, you agree to these terms.

Software History

Version

Release Date

Features
v5.69 July 2012
  • Improved AIS performance including increase of Class B AIS target time-out period to prevent the MFD unnecessarily dropping AIS targets and providing correct TCPA calculation of both stationary and active AIS targets.

v5.52 Aug 2009
  • Digital Radome support - Raymarine has made provisions to insure all E-Series Classic Multifunction Displays possess full compatibility with the Digital Radome product line.
  • AIS Class B support - Further expanding on Raymarine's AIS capabilities, software v5.52 now provides E-Series Classic with AIS Class B support, including silent mode and buddy tracking.
  • Foreign language support for chart labels - E-Series Classic software v5.52 brings with it the addition of Unicode support, providing users the ability to display actual chart labels in a number of foreign languages (foreign language availability dependent upon purchased Navionics cartography).
  • SeaTalkng Support - With 5.52 software, the E-Series Classic MFDs can now be connected to a full SeaTalkng based installation (Support for AIS500 in SeaTalkng still pending).
  • Datum Selection - GPS Datum selection error previously reported earlier in the summer has now been corrected in this software release.
  • E-Series Classic v5.52 Corrections / improvements include:

• Autopilot
      • Additional autopilot status symbols within fishing pattern mode
      • Improved alarm handling for SeaTalkng autopilot
    • Automatic Identification Systems (AIS)
      • Added Buddy Tracking and Silent Mode functionality
      • Addressed rebooting when a large number of AIS targets are in range (Greater than 300 targets)
      • Corrected issues with AIS Target List, simulator function and input to repeater display
      • Improved handling of AIS alarm acknowledgement
    • Chart
      • Added capability to adjust route line thickness and color
    • Data Bar
      • Addressed E-Series Classic Repeater display crashing when databar is switched off
    • Fishfinder
      • Resolved transducer speed display when using "Y" cable
      • Improved SeaTalkhs data communications with Digital Sounder Modules
        • We also strongly recommend that DSM30s, DSM300s, and DSM300Gs which have been interfaced to SeaTalkhs MFDs (ex. E-Series Classic MFDs, E-Series Widescreen MFDs, C-Series Widescreen MFDs, and G-Series GPMs) be upgraded to v4.20 DSM30/300 software with v5.18 bootcode. This DSM software may be downloaded from the Downloads & Updates tab found on the DSM30 and DSM300G's product web page
    • GPS
      • Fixed SD satellite not being shown on GPS status page
      • Corrected wrong vessel position when not in WGS84 datum
      • Addresses incorrect position shown in GPS status box
    • Radar
      • Corrected a missing text string in the radar application when using Italian language
    • SIRIUS
      • Implemented changes to NOAA Marine Zone Boundaries (Great Lakes and others) to support Marine Zone forecast feature
      • Resolved data buffer of large storm systems resulting in system crash
      • Fixed SIRIUS Receiver 12-digit ID not being displayed correctly
      • Fixed SIRIUS Audio alerts softkey not enabled and Delete Alert not initializing
    • General
      • E-Series Classic MFD no longer reboots after 45 minutes inactivity
      • Master E-Series Classic MFD no longer crashes following the Repeater E-Series Classic MFD being switched off

v5.51 April 2009
  • Maintenance Release: US ONLY

v5.23 Jan 2009 Maintenance Release: UK/EU/ROW ONLY
  •
  • - Digital Radome support
  • - Enhanced AIS Class B support
  • - SeaTalkNG support

v4.30 May 2008
  • Correct a missing text string in the radar application when using Italian language

v4.29 April 2008
  • Introduction of new Flash Memory

v3.31 Sept 2007
  • Enable changes in WAAS functionality

v3.30 May 2007
  • Erroneous IP Address 10.6.x.x

v3.22 April 2006
  • Default radar settings

v3.20 April 2006
  • NGS Analogue Radar support
  • Sirius Weather support
  • AIS / Navtex support

v2.30 Sept 2005
  • Support for Navionics Platinum cartography

v1.23 May 2005
  • Unit resets when selecting French language
  • Improve ST2 Keyboard compatibility

v1.22 Feb 2005
  • Initial Release